+387 65 946 072 office@adventurebih.com

Planinarenje Zelengorom

0
Price
From70€
Price
From70€
* Please select all required fields to proceed to the next step.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

166

Planina Zelengora nalazi se u Nacionalnom parku Sutjeska i jedna je od najljepših destinacija za planinarenje u BiH.

Detalji

Zelengora, Kraljica planina jedna je od omiljenih destinacija za planinarenje i kao takva prepoznatljiva je na cijelom Balkanu.

Kako joj samo ime govori (zelena gora), Zelengora je prostrani planinski lanac od 160 km2, prekriven zelenim šumama i još zelenijim livadama. Planina Zelengora nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska koji je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini.

Njegovo najvrednije blago je osam glacijalnih jezera, poznatih i kao „planinske oči“ planine Zelengore. Razbacani po cijeloj planini, ovi skriveni dragulji su pravi raj za sve ljubitelje prirode. Sa svih strana jezera su okružena planinskim grebenima, čije se strme litice spuštaju do jezera. Gusta šuma, prostrani pašnjaci i jezera sa kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnim nikoga ko posjeti ovaj prirodni biser Balkana.

Planina Zelengora je posebno lijepa. Sa svakog vrha ili vidikovca pruža se beskrajno prostranstvo veličanstvenih planina, kanjona, rijeka, bujnih šuma i cvjetnih livada, iskonski netaknute divljine.

U sklopu ove avanture, nakon 2 sata hoda, popeti ćemo se na najviši zeleni vrh planine Zelengore, Bregoč. Pogled sa najvišeg vrha Zelengore je neverovatan. Nakon toga nastavljamo šetnju do njegovog najljepšeg jezera, Orlovačkog jezera. Ovdje se svi posjetioci osjećaju kao u bajci.

Aktivnost je moguće rezervirati uz boravak u našem kampu ili u drvenoj kući na planini.

Za ovu aktivnost nije planirano prenoćište. Ukoliko želite prenoćište, kontaktirajte nas putem e-maila.

Možete se pridružiti planinarskoj avanturi Zelengora iz Sarajeva, Mostara, Dubrovnika i Crne Gore uz naš organizirani prijevoz. Za više detalja o transportu kontaktirajte nas putem e-pošte ili posjetite našu stranicu Transport.

Mjesto polaska i dolaska

Naš bazni kamp ili neka druga prethodno dogovorena lokacija

Vrijeme polaska

9:00 ili po dogovoru

Cijena uključuje

 • Lanč paket
 • Licencirani vodič
 • Transport terenskim vozilom
 • Besplatan parking za vaše vozilo
 • Takse za ulazak u Nacionalni park Sutjeska

Cijena isključuje

 • Dodatni lični troškovi

Preporučena oprema

 • Planinarske cipele
 • Topla odjeća
 • Odjeću od brzosušivih materijala (sintetika) ili rezervnu odjeću
 • Krema za sunčanje
 • Naočare za sunčanje
 • Dobro raspoloženje
Šta očekivati

Kada je dijelio ljepotu, Bog nije štedio na planini Zelengori. Planinarenje Zelengorom odvešće vas u svijet nevjerovatnih prirodnih ljepota.

Zelengora je pitoma i pristupačna planina koju karakteriše veliko bogatstvo i raznovrsnost flore i faune. Među njima su i borovnice koje ovu planinarsku aktivnost čini posebnom. Svježe ubrane borovnice uz netaknutu prirodu ostaviće neizbrisiv trag na vama. Planina Zelengora je bogata izvorima vode visokog kvaliteta. O samoj čistoći Zelengore govori da se na njoj može naći biljka Islandski lišaj koji je zakonom zaštićen kao endemska vrsta i raste samo na najčisitijim planinama. Zelengora je i čuvar veoma značajnih kulturno-istorijskih spomenika. Veoma značajne bitke tokom Drugog svjetskog rata vođene su na Zelengori gdje su podizani spomenici. Zelengora također čuva mnoge antičke spomenike.

Uživat ćete u kristalno čistim jezerima, kao iu nevjerovatnom zelenom pašnjaku i šumi. Planinarenje Zelengorom može se prilagoditi svakom uzrastu i idealna je za porodične avanture.

Plan puta

Dan 1Planinarenje Zelengorom

Start iz kampa u 9:00h.

Tokom vožnje uživaćemo u off-road vožnji našim terenskim vozilima kro  ljepote Nacionalnog parka Sutjeska. Dolazimo do mjesta Borovno brdo, odakle počinje naše planinarenje. Nakon 1h 30 minuta laganog hoda dolazimo do najvišeg vrha Zelengore, Bregoča visokog 2014 m. Planinarenje Zelengorom nastavljamo do Orlovačkog jezera. Potrošenu energiju obnovićemo lanč paketom u neposrednoj blizini jezera. Dalje nastavljamo do Jugovog jezera. Nakon kratke pauze nastavljamo ka autu.
Povratak u kamp.
Kraj aktivnosti.

Photos

Proceed Booking