en +387 65 946 072 office@adventurebih.com

Jezera Zelengore

0
1 dan
From80€
1 dan
From80€
* Please select all required fields to proceed to the next step.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

227

Glečerska jezera i brežuljkasti vrhovi planinu Zelengoru za mnoge posjetitelje čine najljepšom planinom ne samo u BiH nego i na cijelom Balkanu.

Detalji ture

Otkrijte nevjerovatnu ljepotu jezera planine Zelengora. Planinarska tura koja će vas ostaviti bez daha.

Planinarska tura jezera Zelengore obuhvata obilazak najljepših jezera na planini bez savladavanja velikih visinskih razlika.

Zelengora planina broji ukupno 9 jezera, od kojih je 8 prirodnog porijekla, dakle glečerska jezera, dok jedno jezero je rezultat čovjekovog djelovanja praveći mini branu. 

Jezera Zelengore poznata su još kao i ”Gorske oči”. Rasuta po celoj planini, ovi skriveni dragulji su pravi raj za sve ljubitelje prirode. Sa svih strana okružena su planinskim grebenima, čije se strme litice spuštaju do samog jezera. Gusta šuma, prostrani pašnjaci i jezera sa kristalno čistom vodom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim ko poseti ovaj prirodni biser Balkana.

Planinarsku turu Jezera Zelengore organizujemo u vidu jednodnevne ili višednevne aktivnosti. U okviru jednodnevne aktivnosti obilazimo ukupno 4 jezera, dok u okviru višednevne aktivnosti uz noćenje na samoj planini organizujemo obilazak 6 ili 8 jezera, u zavisnosti od trajanja avanture 2 ili 3 dana po vašoj želji.

Za ovu aktivnost nije planiran smještaj. Ukoliko želite prenoćište, kontaktirajte nas putem e-maila.

Možete se pridružiti planinarskoj avanturi Zelengora iz Sarajeva, Mostara, Dubrovnika i Crne Gore uz naš organizirani prevoz. Za više detalja o transportu kontaktirajte nas putem e-pošte ili posjetite našu stranicu Transport.

 

Mjesto polaska i dolaska

Naš bazni kamp ili neka druga prethodno dogovorena lokacija

Vrijeme polaska

8:00 ili po dogovoru

Cijena uključuje

 • Lanč paket
 • Licencirani vodič
 • Transport terenskim vozilom
 • Besplatan parking za vaše vozilo
 • Takse za ulazak u Naconalni park

Cijena isključuje

 • Dodatni lični troškovi

Preporučena oprema

 • Planinarske cipele
 • Topla odjeća
 • Odjeću od brzosušivih materijala (sintetika) ili rezervnu odjeću
 • Naočare za sunce
 • Dobro raspoloženje
Šta očekivati

Jezera Zelengori kao razasuti biseri između zelenih brežuljaka čine jedinstvenost ovog prirodnog fenomena smještenog u Nacionalnom parku Sutjeska.

Iako organizujemo avanturističke aktivnosti na području cijele Bosne Hercegovine, neke od njih jednostavno se izdvajaju od drugih. Jedna od tih aktivnosti je upravo Jezera Zelengore koja je jedinstvena ne samo u Bosni i Gercegovini već i na mnogo širem području našeg kontinenta. Svako jezero je posebno na svoj način, različitog izgleda, okruženja, boje…jednostavno nemoguće je izdvojiti bilo koje od njih. Ušuškana u njedrima zelenih brežuljaka sigurni smo da nećete kriti oduševljenje i da ćete se opet vratiti s divljenjem ovom prirodnom fenomenu.

Plan avanture

Dan 1Avantura Jezera Zelengore

U kroz jednodnevnu avanturu Jezera Zelengore naši iskusni vodiči provesće vas kroz obilazak 4 jezera, a to su Orlovačko, Jugovo, Štirinsko i Kotlaničko. Najprije od naše polazne tačke Foča ili Tjentište vozićemo se kroz kanjon rijeke Sutjeske po kojoj je Nacionalni park dobio ime. Dalje nastavljamo ka masivu Zelengore  vozeći se oko 1h 30 minuta od početne tačke. Naša tura zapošinje obilaskom Štirinskog i Kotlaničkog jezera i dalje nastavljamo krećući se beskonačnim zelenilom planine Zelengora ka Jugovom i Orlovačkom jezeru praveći kružnu turu. Nakon obilaska svih jezera slijedi nam povratak vozilom na početnu tačku.

Turu Jezera Zelengore je moguće realizovati i kroz obilazak više jezera uz nešto drugačiji plan kretanja i naravno u zavisnosti od obilaska broja jezera avantura može biti dvodnevna ili trodnevna.

Photos
From80€
Book Now

Proceed Booking