+387 65 946 072 office@adventurebih.com

Prašuma Perućica (vodopad Skakavac tura)

0
1 dan
From65€
1 dan
From65€
* Please select all required fields to proceed to the next step.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

17775

Tura u kojoj vas vodimo kroz najstariju prašumu u Evropi, prašumu Perućicu, sve do njenog srca vodopada Skakavac koji je visok 80 metara.

Detalji ture

Prašuma Perućica se smatra jedinom preostalom prašumom u Evropi, u kojoj se krije vodopad Skakavac visok 80 metara.

Bogatstvo vodom i plodno zemljište omogućili su razvoj bujne vegetacije prašume Perućice. Perućica čini jedinstven prašumski rezervat u Evropi u kojoj se po sili prirodnih zakona održavaju brojne biljne i životinjske vrste. Unutar prašume Perućice zabranjene su sve vrste sječe kao i uticaj čivjeka i njegove djelatnosti na prirodu ove prašume. U praušumi gorostasno drveće umire uspravno. Kroz prašumu Perućicu protiče istoimeni potok Perućica koji u samom srcu prašume pada sa visine od 80 metara praveći fantastični vodopad, jedan od najljepših u Bosni i Hercegovini.

Prema naučnicima sa Univerziteta Jejl, Perućica nudi jedinstvenu studiju u ulozi prašume u globalnom ciklusu ugljenika, budući da je to jedna od poslednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom. Zbog svoje ljepote i bogatstva prašuma je 1952. godine proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se koristi isključivo u naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao rezervat prirode. Jedna od posljednjih oaza netaknute prirode u Evropi, okružena je impozantnim planinskim vrhovima u BiH Maglić, Volujak, Sniježnica, Zelengora.

Za ovu aktivnost nije planiran smještaj. Ukoliko želite prenoćište, kontaktirajte nas putem e-maila.

Možete se pridružiti prašumskoj avanturi Perućica iz Sarajeva, Mostara, Dubrovnika i Crne Gore uz naš organizirani prijevoz. Za više detalja o transportu kontaktirajte nas putem e-pošte ili posjetite našu stranicu Transport.

Mjesto polaska i dolaska

Naš bazni kamp ili neka druga prethodno dogovorena lokacija

Vrijeme polaska

9:00 ili po dogovoru

Cijena uključuje

 • Lanč paket
 • Licencirani vodič
 • Transport terenskim vozilom
 • Besplatan parking za vaše vozilo
 • Takse za ulazak u Naconalni park

Cijena isključuje

 • Dodatni lični troškovi

Preporučena oprema

 • Planinarske cipele
 • Topla odjeća
 • Odjeću od brzosušivih materijala (sintetika) ili rezervnu odjeću
 • Naočare za sunce
 • Dobro raspoloženje
Šta očekivati

Vegetacija prašume Perućica je veoma gusta, čak duplo gušća od čuvene Amazonije.

Jedna smo od rijetkih organizacija koja vodi svoje klijente u srce Perućice, do vodopada Skakavac. Uz naše profesionalne vodiče osjećati će te se sigurno i upoznati prašumu na najbolji način. Zbog gusto isprepletene šume i neoznačenih staza u prašumi strogo je zabranjen ulazak bez stručnih vodiča. U sklopu ove aktivnosti za vaše povjerenje, odvesćemo vas do mjesta Prijevor (ispod najviše planine u Bosni i Hercegovini) sa kojeg se pruža najljepši pogled na bosanskohercegovačke planine. Ovo su neki od detalja po kojima se razlikujemo od drugih organizacija.

Ukoliko želite istražiti džunglu, ne morate ići u Južnu Ameriku, Afriku ili Aziju, jer imate savršenu destinaciju i u Evropi.

Plan avanture

Day 1Prašuma Perućica-vodopad Skakavac avantura

Polazak iz kampa u 9:00h.
Od našeg kampa do početne tačke za hodanje vozićemo se oko 30 minuta kroz pejzaže Nacionalnog parka Sutjeska. Predviđeno vrijeme boravka u prašumi Perućica je između 3-4 sata gdje nam je krajnji cilj obilazak vodpada Skakavac. Nakon planinarenja u prašumi Perućica, posjetićemo jedan od najljepših vidikovaca u BiH, Prijevor. Poslije uživanja u pogledu na Nacionalni park Sutjesku vraćamo se u kamp. U kampu ćemo uživati u specijalitetima majstora naše kuhinje.

Photos

Proceed Booking