+387 65 946 072 office@adventurebih.com

Planinarenje najvišom (Maglić) i najljepšom (Zelengora) planinama u BiH

0
2 dana
From170€
2 dana
From170€
* Please select all required fields to proceed to the next step.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1245
U granicama Nacionalnog parka Sutjeska smještena su najveća prirodna blaga Bosne i Hercegovine. Dio blaga predstavljaju najviši planinski vrh Maglić kao i najljepša planina Zelengora.
Detalji ture
Maglić osim što je najviši važi i za najatraktivniji planinski vrh. Nakon prvog dana planinarenja uživaćemo u pogledima najljepše planine u Bosni i Hercegovini, Zelengori.

Prvi dio našeg planinarenja biće planina Maglić, koji je  naziv dobio kako mu samo ime kaže po magli koja često obavija njegove vrhove. Jedan od nekoliko vrhova masiva Maglić nalazi se u Bosni i Hercegovini koji je visok 2386 metara nadmorske visine. U neposrednoj blizini za 2 metra viši nalazi se drugi vrh Maglića koji pripada Crnoj Gori i ujedno je najviši vrh masiva. Ranije Maglić je nosio naziv Gromovnik.

Avanturu ćemo započeti off road vožnjom kroz Nacionalni park Sutjesku, obilazeći vidikovce na prašumu Perućicu sve do površi Prijevora ili Vučeva u zavisnosti iz kojeg pravca ćemo pristupiti vrhu.

Prvi dio naše dvodnevne avanture  u skladu s dogovorom s našim iskusnim vodičima i njihove procjene, planinarenje na Maglić može se realizovati preko 2 pristupne staze. Za one vještije i željne veće avanture uspon ćemo započeti iz mjesta Prijevor koji se nalazi podno Maglića. Pristupna staza iz Prijevora zahtjeva i u određenoj mjeri i penjanje. Sve to uz našeg iskusnog vodiča savladaćete bez problema i biti bogatiji za jedno novo iskustvo.
Druga pristupna staza polazi iz mjesta Vučeva i tehnički nije zahtjevna, tj. svi učesnici mogu proći bez većih problema. Dvije pristupne staze nude i različite doživljaje sve do jedne tačke, a to je najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini, Maglića s kojeg se pružaju pogledi na sve strane ove države.

Povratak s vrha Maglića možemo organizovati u vidu kružne ture posjećujući fascinantno Trnovačko jezero. Jezero u obliku srca mnoge avanturiste ostavlja bez daha postavljajući pitanja, da li je to stvarno. Kružna tura zahtjeva i duže hodanje tako da je preporučučujemo samo onima koji po izlasku na vrh Maglića se osjećaju dobro, naravno sve s procjenom našeg vodiča.

Sledećeg dana našu planinarsku avanturu nastavićemo na kako je mnogi posjetioci nazivaju Ljepotici među planinama, Zelengori. Kako joj i samo ime kaže dobila je naziv po zelenim brežuljcima, pašnjacima, vrletima. Lijepu prirodu Zelengore, pitomu i romantičnu ukrasilo je i devet planinskih jezera, ”gorskih očiju”, razmještenih po cirkovima, kotlinama i pašnjacima iznad 1500 metara nadmorske visine. Bujni pašnjaci Zelengore ljeti su iskićeni cvijećem raznovrsnog planinskog bilja kao što su encijan, margarita, čemerika, kadulja…Nijedna planina u Bosni i hercegovini ne može se porediti sa Zelengorom.  Iz bujnog zelenila na prostranim pašnjacima i kosanicama, divnim šumama, dižu se zeleni vrhovi sa širokim stranama i strmim sivim liticama prekrivenim zelenom klekovinom i išarani bijelim sniježnicama-ljepota nenadmašne prirode i njene romantike. Često možemo vidjeti stada srna po livadama, krda divokoza po strmim strugovima i vrhovima i jata surih orlova koji danima kruže iznad planine i upoznaju ljepote njene visine. 

Planinarska avantura u kojoj ćete upoznati iskonsku prirodnu ljepotu planine Zelengore.

Ukoliko niste u mogućnosti da organizujete sopstveni prevoz i učestvujete u planinarskoj avanturi planinarenjem na najvišem planinskom vrhu, kao i najljepšoj planini u Bosni i Hercegovini posjetite našu stranicu Transport ili nas kontaktirajte putem Kontakt stranice.

Mjesto polaska

Naš bazni kamp ili neka druga prethodno dogovorena lokacija

Vrijeme polaska

9:00h

Cijena uključuje

 • 2 noćenja
 • 6 obroka
 • Licenciranog planinarskog vodiča
 • Prevoz terneskim vozilima
 • Takse za Nacionalni park Sutjeska
 • Besplatan parking

Cijena ne uključuje

 • Dodatne usluge koje nisu uključene u turu

Preporučena oprema

 • Jakna
 • Naočare za sunce
 • Planinarske cipele
 • Krema za sunčanje
 • Dobro raspoloženje
Šta možete da očekujete
Nezaboravno planinarenje na najvišoj i najljepšoj planinama u Bosni i Hercegovini, Magliću i Zelengori.

Sigurni smo da ne bismo pogriješili i ukoliko bi rekli da Maglić i Zelengora ne važe kao najljepše planine samo u Bosni i Hercegovini nego i mnogo šire. Sve planine su posebne na svoj način, svojim izgledom opčinjavaju posjetioce i opet ih zovu da ih posjete.

Kroz dvodnevno planinarenje prije svega doživićete avanture vozeći se našim terenskim vozilima kroz prostranstva Nacionalnog parka Sutjeska s posjetom vidikovaca koji pružaju jedinstvene poglede. Dva dana planinarenja, dvije različite avanture. Magliću na kojem možete izabrati i izazovniju pristupnu stazu tokom koje ćete isprobati i svoje vještine penjanja. Druga staza je tehnički dosta lakša i prilagođena je svim avanturistima. S druge strane Zelengora, pitomija planina svojim zelenim bojama nudi najljepše pejzaže i zato i važi za najljepšu planinu u Bosni i Hercegovini. Naravno u svom zelenilu svoja mjesta pronašla su i lednička jezera razasuta kao najljepši biseri.

U dvodnevnoj avanturi popećemo najviše vrhove Bosne i Hercegovine i Zelengore, a detaljan plan pogledajte u planu puta koji možete pogledati ispod.

Plan avanture

Prvi danDolazak

Dolazak u naš kamp u poslepodnevnim časovima. Doček u našem kampu, upoznavanje i smještaj.

Uz piće dobrodošlice naši vodiči će vas upoznati s okruženjem u kom se nalazite te planu avanture. Večera.

 

Drugi danPlaninarenje na Maglić planinu

Doručak u 8:00 h.

Pakovanje opreme i polazak. Vozićemo se kroz Nacionalni park Sutjeska te zaustavljati na pojedinim dijelovima kako biste uživali u panoramskim pogledima i zabilježili momente svojim fotoaparatima. Jedan od vidikovaca koje ćemo posjetiti jeste Beškita, izdignut na samim ivicama prašume Perućice odakle ćete moći doživite fascinantnu prirodu Nacionalnog parka Sutjeske. Nakon 1 sat i 30 minuta off road voznje dolazimo na mjesto Prijevor ili Vučevo u zavisnosti od prethodnog dogovora s našim vodičem jer staze su u tehničkom smislu različite. Obje staze će svakim korakom ostavljati vas bez teksta, prepuštajući vas tišini prirode.
nakon oko 2 sata planinarenja izaći ćemo na vrh, krov Bosne i Hercegovine. S najviše planine u BiH pružaju se pogledi čak i do mora. Osim Nacionalnog parka Sutjeska koji ćete vidjeti kao ”na dlanu”, vaši pogledi sezaće na sve druge planine ne samo u Bosni i Hercegovini već i Crne Gore te najdublji kanjon rijeke Tare.
Nakon uživanja, odmora i obnavljanja vaše potrošene energije uz dogovor s našim vodičem povratak je moguć organizovati preko Trnovačkog jezera praveći kružnu turu. Okruženjem i svojim izgledom za Trnovačko jezero možemo reći da je najljepše mjesto ne samo u Bosni i Hercegovini i okruženju, nego i u najmanju ruku u Evropi.
Povratak nazad.
Večera.

Treći danPlaninarenje najljepšom planinom u BiH, Zelengora

Doručak u 8:00 h.

Spremanje opreme i polazak.
U ovoj avanturi vozićemo se sasvim drugačijim dijelovima Nacionalnog parka Sutjeska u odnosu na prethodni dan. Planinarenje planinom Zelengorom čak i od onih koji su mislili da je njen naziv Ljepotica među planinama više marketinški trik izmamila riječi, ”ovo je raj na zemlji”. Upravo jednim dijelom tih ljepota preći ćemo našim terenskim vozilima sve do početne tačke gdje naša planinarska avantura počinje prvim koracima ka vrhu Bregoč koji je najviši vrh planine Zelengore. Nakon 1h 30 minuta laganog hoda zelenim brežuljcima popećemo se na ”srce” Zelengore, Bregoč visok 2014 mnv. Uživanje u predivnim pejzažima upotpunjavaće nam i ukusni lanč paketi. Nakon obnovljene energije, laganim tempom nastavićemo ka Orlovačkom i Jugovom jezeru. U blizini Jugovog jezera nalazi se i planinarska kuća gdje je moguće kupiti neke od vama dragih napitaka. Nakon obilaska jezera slijedi povratak nazad.
Dolaskom u kamp avantura Planinarenje najvišom (Maglić) i najljepšom (Zelengora) planinama u BiH se završava.

Fotografije

Proceed Booking